Mature female medicine concept

Arbete – det bästa sättet att hålla ålderdomen på avstånd

Arne J. Halvorsen styrelseledamot i Optoteam AS

För 25 år sedan Arbetade jag mycket med en man som var min stora förebild och mentor.  Han hette lars Malm och hade sitt kontor i Gamla stan i Stockholm. En fantastisk person som kunde trollbinda auditoriet när han talade. En ovanligt klok man.

De sista åtta-tio aktiva åren sa han ofta: 

”Jag är ju pensionär – jag arbetar för att behålla ungdomen”. 

Nu, när jag själv för länge sedan passerat 67 och ännu arbetar, har det många gånger slagit mig hur mycket det låg i det han sa. Kloka ord serverade på ett lite spöklikt sätt. 

Men han menade vad han sa och han hade en stor poäng. 

Hurdant vill du att ditt liv ska se ut? 

Många drömmer om att njuta och ha det gott när arbetslivet är över. Ett par goda vänner var ofta på mig och sa ’Ska du inte ge dig snart? Är du så glad i pengar? Är det inte snart dags att ge dig? Jag sa som det var, ’jag njuter av livet’ 

Men nu är det annat ljud i skällan. Jag får höra om hur lycklig jag är när jag berättar att jag ska på ett möte på måndag eller en liten jobbresa. Ja, jag vet att jag är lycklig och att arbetet hjälper mig att hålla ålderdomen på avstånd

Jag gillar måndagar, på å samma sätt som jag gillar fredagar, semester och fritid. Hur skulle det vara om jag inte jobbade? Då spelade det ingen roll om det vore måndag eller fredag. Många saknar arbetet men vill inte tillbaka till stressen och pressen. 

Men är det då så enkelt som att bara fortsätta jobba som om ingenting hänt? 

Nej, det är det inte.

Arbete efter önskemål och möjlighet

För min del finns det några tydliga men inte så synliga skillnader. Jag slår av datorn när barnbarnen behöver mig och sticker på grabbresa när jag själv vill. 

Jag arbetar inte fullt så mycket nu som tidigare men nästan på. Det är dock viktigt att definiera rollen i det nya yrkeslivet. 

Det är en fin känsla att någon har användning för den kompetens och erfarenhet som du fått genom ett långt arbetsliv. 

Nyckeln är att kunna bestämma själv om och när jag ska jobba. 

Vill du vara med och starta en seniorpool?

Jag är säker på att det finns många optiker som har både legitimation och god kompetens, som kan tänka sig att jobba deltid. Att fortsätta inom skrået men med andra villkor. 

Det fina med kompetens är att den aldrig försvinner.

Tvärt emot växer den och utvecklas om du fortfarande är nyfiken. Nyfikenheten håller dig ung och arbete på dina egna villkor berikar.

Jag uppmanar dig som är nyfiken på idén att kontakta Erik för ett snack. Du kan givetvis även kontakta honom via e-post. 

Erik Sjöberg: 070-4645120 e-mail erik@optoteam.no.

Var med och starta en seniorpool eller tipsa någon du vet har lust att komma tillbaka till branschen. 

Kontakta oss

Är du optiker och vill jobba hos oss eller har du ett företag som behöver optiker?

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?

Undrar du om du får rätt lön som optiker? Ladda ner vår löneguide som ger dig statistik över optikers löner.

Dela denna artikel