Concentrated,Multiethnic,Female,Employees,Sit,At,Desk,In,Office,Work

Bemanningsföretagens roll i framtida rekryteringsprocesser

Vi har tidigare reflekterat kring rekrytering som strategiskt nyckelområde där vi talar om radikala förändringar, knutna till människans trygghetsbehov. Om hur kompetenspersonens beteende förändras när tryggheten flyttas från att vara anställd till att vara anställbar.  

Med andra ord är tryggheten väl förankrad i den egna kompetensen och så även efterfrågan av just denna. Jobbannonser fungerar inte längre, det är förresten länge sedan de gjorde. 

Vad fungerar i dagens arbetsmarknad?

I dag är det många duktiga unga människor som marknadsför sin egen profil. 

När du påbörjar en jobbsökarprocess efter att ha skickat en ansökan måste du tåla att bli granskad och bedömd. Det är det många som inte vill bli. De vet hur lite andraplatsen är värd. På den nya kompetensmarknaden är det de som söker jobb som värderar alternativa arbetsgivare. Processen är nästan viktigast. 

Vilken roll kommer bemanningsbyråerna kunna ha på en sån marknad?

Jo, bemanningsbyråerna kommer att fungera som, och inta en roll som förmedlingscentral.

När någon vill byta jobb tar de kontakt med en bemanningsbyrå. De berättar att de är sugna på att byta arbete och gärna vill spana in marknaden.  Vi kan se framför oss följande dialog: 

“Var finns det för rekryteringsuppdrag? Jag föredrar att jobba i närheten av min bostad men vill inte gå ner i lön. Allra viktigast är nog vem som blir min chef. Jag är också intresserad av karriärmöjligheterna i kedjan” 

Bemanningsbyrån kan svara så här:

“Vi har inget sådant uppdrag just nu men vi har flera bemanningsuppdrag inom området. Ta en mellanperiod här hos oss, kort eller lång, medan du ser dig om efter ett nytt jobb. Då kan du testa i praktiken hur det är att jobba på olika platser och också få lite koll på den som kan bli din framtida chef. 

Resultatet av en bemanningsprocess 

När du har hittat arbetsplatsen du är sugen att arbeta på och de vill anställa dig ingår ni ett avtal. Detta är det formella intyget på provanställningen. Avtalet går ut när båda parter är på det klara med att ni vill fortsätta anställningen och ni undviker obehaget en uppsägning innebär.  

​Bemanningsbyråer är vägen vidare

De som ska anställa tar på samma sätt kontakt med en bemanningsbyrå när de behöver utöka med mer kompetens. ’Kompetenssäljare’ och  ’kompetensköpare’ behöver en mötesplats. Det förenklar processen och reducerar risken för dåligt resultat till ett minimum. 

Marknadsplatsen är inte längre jobbannonserna utan bemanningsbyrån!

Kontakta oss

Är du optiker och vill jobba hos oss eller har du ett företag som behöver optiker?

Optikerlön: Vad tjänar en optiker?

Undrar du om du får rätt lön som optiker? Ladda ner vår löneguide som ger dig statistik över optikers löner.

Dela denna artikel