Gustav Brinkby, MSc, utbildade sig till Optiker i Köpenhamn, Danmark, 2009. Programmet i Danmark gick ut på att kombinera praktik och studier. Under dessa 4,5 år var han på praktik på olika platser i Sverige, Danmark och Norge.
2011 tog han examen MSc Clinical Optometry på SALUS University, USA. Huvudämnen var klinisk optometri där ögonsjukdomar såsom glaukom, AMD diabetesretinopati, binokulärt seende och pediatrisk optometri.
Gustav Brinkby belönades med ‘Honours degree’ för klinisk forskning ” Ocular parameters and their relation to gender in healthy Caucasians seen in normal optometric practice at three sites in Norway & Sweden ”.
Gustav driver sin egen privata mottagning i Helsingborg, Sverige, där de är specialiserade på ögonhälsoundersökningar. Det innebär daglig kontakt med patienter med avancerade ögonsjukdomar och bedömningar av sitt slag. Daglig rutin inkluderar dilaterade ögonundersökningar med +90D lins, 3-spegellinser och utvärderingar av data med hjälp av instrument (OCT, topografi och SAP-Visual Field).
Gustav träffar dessutom omkring 350 patienter årligen med keratokonus/PMD för bedömning av sjukdomen och tillpassningar av speciella kontaktlinser, ofta efter remiss från optiker eller ögonmottagningar. Detta innebär tillpassning av corneala stabila linser, Rose K, mini- och fullsklerala linser.
Med ett stort intresse för ögonhälsa är föreläsningar en stor del av hans jobb. Det innebär att utbilda och föreläsa om specialkontaktlinser för Multilens, ett företag utanför Göteborg som tillhandahåller speciella synhjälpmedel.
2017 var han assistent till instruktörer vid SALUS University i Philadelphia för “Specialised Training in posterior segment disease”. Året efter, 2018, nominerades han till ”Årets optiker” på NCLF.
Gustav har även förmånen att hålla internationella föreläsningar inom ögonvård på konferenser i Europa, nyligen för Specsavers Conference 2019 i Utrecht, Oslo, Köpenhamn, Stockholm och Helsingfors. 2020 och 2022 bjöd Finlands optikerförbund in Gustav att hålla föreläsningar för NÄE, senast om glaukomprojektet i Region Skåne som pågått sedan 2019.
Gustav är medförfattare i olika artiklar; en debattartikel i tidskriften för läkare i Sverige, med titeln ”Optiker med högre behörighet är en resurs som bör utnyttjas i diabetesvården” (Läkartidningen.se 2017-01-23), och i februari 2018 en artikel med rubriken ”Binocular measurements in a non-selected group of non-strabismic patients 8-35 years old, in Sweden” i tidskriften ‘Optometry and Visual Performance’.
För närvarande har han just avslutat ett glaukomprojekt i Region Skåne tillsammans med Sveriges Optikerförbund, för att utvärdera nya kliniska riktlinjer för glaukom för optiker. Detta har utvecklats till ett erkännande av nya riktlinjer från Region Skåne och är fullt implementerade för att användas när optiker och optometrister möter patienter med ärftlighet för glaukom.
Gustav ser fram emot att dela med sig av sina kunskaper i Optoteams nyhetsbrev! Låt oss börja!
Håll även utkik på vår artikelsida där vi regelbundet publicerar nya artiklar.